Despre confidentialitate…

„M-am rezumat la un demers strict profesional fara sa ma implic dincolo de aceasta limita, atunci cand aflam de la clientul meu informatii cu scop marsav, care erau daunatoare pentru partea adversa. Reputatia, adica modul cum te vad ceilalti, inseamna foarte mult in profesia noastra!” este convins Amuza.

Despre secretul profesional si pastrarea confidentialitatii impuse de statutul profesiei, am avut un scurt dialog intre altii si cu avocatul Adrian Amuza, care s-a aratat foarte interesat de tema lunii pe care o pune in discutie Avocatura.com in acest septembrie.

Avocatura.com: Domnule avocat, considerati ca se respecta cu adevarat confidentialitatea avocat – client in sistemul juridic romanesc?

Adrian Amuza: Va pot raspunde doar in ceea ce ma priveste, iar pana acum nu am avut niciodata probleme in acest sens, fiindca e una dintre obligatiile de baza. La noi, avocatii, e ca la medic sau ca la preot: omul vine si iti spune lucruri pe care stie ca le vei tine secrete daca asa iti cere. La nivel general, sunt discutii, mai auzi una, alta, dar nu pot sa ma lansez in speculatii.

Avocatura.com: V-ati aflat vreodata in situatia de a incalca principiul confidentialitatii, pe care vi-l impune statutul de avocat?

Amuza: Nu. Zona mea de activitate nu m-a supus unui astfel de risc. Intamplari de genul acesta se pot petrece mai ales in dosare penale, in dosare cu o miza economica extrem de mare, cand sunt suspiciuni pentru evaziuni fiscale. De altfel, a existat o lege foarte controversata care obliga la un moment dat avocatii sa informeze organele de urmarire atunci cand ar avea anumite suspiciuni in privinta propriilor clienti. Era o nebunie! Cum sa aiba avocatul suspiciuni si apoi sa mearga sa isi denunte clientul?!

 A existat o lege foarte controversata care obliga la un moment dat avocatii sa informeze organele de urmarire atunci cand ar avea anumite suspiciuni in privinta propriilor clienti. Era o nebunie! Cum sa aiba avocatul suspiciuni si apoi sa mearga sa isi denunte clientul?!(Avocatul Adrian Amuza, Baroul Bucuresti)

Avocatura.com: Respectand regula confidentialitatii in calitate de avocat, ati avut procese de constiinta ca om?

Amuza: In genul de spete cu care eu m-am confruntat, nu a fost niciodata cazul. Da, poate am aflat uneori o serie de informatii mai neplacute, care erau daunatoare pentru partea adversa. Insa daca vedeam ca sunt ascunse anumite lucruri intr-un scop marsav – nu stiu, sa obtin copilul doar ca sa santajez cealalta parte, spre exemplu – atunci ma rezumam la un demers strict profesional pentru a nu avea ce sa imi reproseze clientul, la o eventuala sesizare. Nu ma mai implicam asa cum ma implic in alt caz, unde vad ca omul aparat este onest si chiar merita sa obtina ce vrea.

Avocatura.com: Cum controlati pastrarea confidentialitatii de catre colaboratorii Dvs?

Amuza: Am mers intotdeauna pe buna credinta, nu a fost nevoie sa inchei acte cu clauze asupra informatiilor pe care le-au aflat din dosarele mele avocatii care m-au mai ajutat. Colegii cu care colaborez imi sunt de mare incredere. Poate fi cazul cateodata sa fie indisponibil colaboratorul tau permanent, asa ca apelezi la un alt coleg care sa te substituie pentru un anumit dosar, doar ca sa nu ramai descoperit la un termen. Automat colegul respectiv afla informatii, parte din ele avand caracter confidential deoarece asa a dorit clientul, dar nu s-a intamplat sa apara situatii despre care vorbim. Imi cunosc colaboratorii foarte bine, stiu ce fel de oameni sunt, ce caractere au.

Avocatura.com: V-ati confruntat cu situatii in care avocatii au dezvaluit secrete profesionale? Daca da, care a fost gravitatea consecintelor?

 Am mers intotdeauna pe buna credinta, nu a fost nevoie sa inchei acte cu clauze asupra informatiilor pe care le-au aflat din dosarele mele avocatii care m-au mai ajutat.(Avocatul Adrian Amuza, Baroul Bucuresti)

Amuza: Asa cum umbla zvonurile, la fel si eu am auzit ca ar fi fost avocati care au castigat procese dezvaluind amanunte ce fusesera trecute sub tacere, dar nu cunosc personal astfel de colegi. Cat despre consultarile pe care le avem colegial intre noi, aici nu se poate spune ca „ducem vorba mai departe” fiindca intra in discutie speta, nu persoanele sau societatile pe care le reprezinti. Iar consecinte urate categoric nu am intampinat.

Avocatura.com: Apreciati ca pastrarea secretului profesional si reputatia unui avocat sunt interdependente?

Amuza: Evident. Pentru ca daca se duce vorba, atat in piata cat si in breasla, ca un anume avocat are astfel de scapari si e un om neserios, automat aceluia ii scade reputatia. Modul cum te vad ceilalti inseamna foarte mult in profesia noastra!

Citeste mai mult: http://www.avocatura.com/stire/11250/avocatul-adrian-amuza-confidentialitatea-este-obligatia-de-baza-la-noi-e-ca-la-m.html#ixzz4U8w0rn4M